Fritidsklubben Hjørnet i Roskilde, Danmark

Fritidsklubben Hjørnet i Roskilde kommune i Danmark ble bygget for 9 år siden, men fasaden tålte ikke ballspill fra fritidsklubbens medlemmer, noe som har ført til løpende utskiftning av ødelagte plater. Denne ikke ubetydelige utgiften håper kommunen nå helt å unngå ved å skifte til en mer robust fasadeplate.

Hjørnet Fritidsklubb er et arkitekttegnet bygg som på grunn av sine skadede fasadeplater så slitt og medtatt ut etter kun få års bruk. Derfor inngikk Roskilde kommune for to år siden en tett dialog med Steni for å finne en løsning slik at bygget kunne beholde sitt karakteristiske uttrykk. Sabina Holstein, arkitekt og rådgiver i Roskilde kommune forteller at man ønsket å beholde nybygg-preget slik at bygget ikke faller i verdi, samt at det var et stort problem at de opprinnelige fasadeplatene i fibersement ikke var laget for å tåle ballspill.

Steni-platene har blitt hoppet og trampet på, og de tåler det, uten problem. Man kan saktens stå på dem, de knirker og knaker, men de knekker ikke.​ Sabina Holstein, Arkitekt/Rådgiver Roskilde Kommune​

FAKTA

  • Byggherre : Roskilde Kommune
  • Adresse : Ørstedvej 61 A, 4130 Viby Sjælland
  • Ombyggningsår : 2012
  • Montør : Niebuhr Bygningsentreprise

Med utskiftningen av fasadeplatene på Hjørnet øker man fasadens levetid med 20 til 60 år.
-Steni platene koster litt mer, men når man tar med lenger levetid og mindre vedlikeholdsutgifter reduseres totalkostnaden. Dessverre er det ikke alltid økonomisk mulig å velge fritt, men vi vet jo godt hvilke materialer vi helst vil ha på våre bygg. Hjørnet har med sin nye Steni Colour fasade stått ferdig i over ett år nå, og med den løsningen vi hadde tidligere hadde vi nok allerede skiftet ut en håndfull plater i løpet av denne tiden.

 Jeg er svært fornøyd med arbeidet på Hjørnet. Det opprinnelige stramme uttrykket fasaden hadde er beholdt, men platene er skiftet ut.  Jeg gleder meg til å se hvordan det går med fasaden de neste årene. Vi har utført liknende arbeid på et annet av kommunens bygg med en annen type plater, og om noen år vil vi kunne se om det er en forskjell, sier Sabina Holstein.