Barna testet fasaden ved hjelp av "Mooncar-testen"

Da Køge Kommune i Danmark skulle bygge "Børnehuset Valhalla", tok de i bruk en ny og utradisjonell testmetode for å velge materialer til fasaden - Mooncar-testen. Hensikten var å sikre en robust og vedlikeholdsfri fasade, og dermed sikre lang levetid og lave utgifter til vedlikehold.

Bygninger der aktive barn og unge samles hver dag må tåle ganske tøff bruk når barn er i aktivitet, leker og har det gøy.

Ideen kom fordi vi hadde hatt episoder med fasadeprodukter i eternitt, som rett og slett knakk som følge av barnas daglige lek, der de blant annet hadde kjørt inn i veggene med såkalte "månebiler" som de fleste barnehager har.​ Anette Kaae Bødker, prosjektleder i Køge Kommunes byggeavdeling​

Tøffe "fasadetestere".

Det ble bygget en testvegg som stod oppe i en lengre periode, før Anette Kaae Bødker og hennes kolleger sjekket hvordan Steni-fasaden hadde klart seg i testen.

- Vi oppfordret barn, pedagoger og andre voksne til å kjøre inn i veggen for å se hva den tålte. Barna syntes selvfølgelig det var gøy, da de jo normalt ikke får lov til å "kræsje" inn i veggene. I tillegg ble veggen også utsatt for mye annet som ballspill, sølekasting osv., sier Anette Kaae Bødker.

Den sorte og grønne buede fasaden i "Børnehuset Valhalla" holder seg godt.

STENI platene tålte testen, og det var bygningsavdelingen godt fornøyd med. De valgte dermed fasadeplater fra Steni.

I ettertid kan det konstateres, at den sorte og grønne, buede fasaden i "Børnehuset Valhalla" fortsatt holder seg godt, selv om den hver dag er "arbeidsplass" for mer enn 140 barn og voksne.

FAKTA

MOONCAR-TESTEN Mooncar-testen går enkelt ut på at barna på en skole, aktivitetsskole/SFO eller idrettsklubb får lov til å kjøre rett inn i platene som dekker en bygnings fasade med en såkalt "mooncar". På denne måten tester de hva fasadeplater tåler. Testen foregår selvfølgelig i tett samarbeid med den aktuelle institusjonen, og under trygge forhold for barna som bruker "månebilen".

En typisk "Mooncar".