Fasadeløft på Holmenkollens solside

Føringene fra prosjektleder Karl Erik Rønstad var tydelige og detaljerte. Kun Stei's fasadeplater tilfredsstilte spesifikasjonene som skal gi Himstadplassen Borettslag en ansiktsløfting.

Ved foten av Holmenkollåsen i Oslo ligger åtte terrasseblokker. Da styret i Himstadplassen Borettslag vedtok å rehabilitere fasaden og skifte samtlige vinduer, ble rådgivende ingeniørfirma Sohlberg og Toftenes as valgt til å styre prosjektet.

Rune Gruer fra entreprenør Palmgren AS (til venstre) og Karl Erik Rønstad, Prosjekt- og byggeleder hos ingeniørfirma Sohlberg og Toftenes as.

Endesidene på alle åtte blokkene har stålplater fra 1980-tallet, og de er ganske slitne.​ Karl Erik Rønstad, Prosjekt- og Byggeleder hos ingeniørfirma Sohlberg og Toftenes as​

Stort fargespekter
Når terrasseblokkene på Holmenkollens solside står ferdig rehabilitert, vil de profilerte røde stålplatene være byttet ut med 4000 kvadratmeter glatte hvite, lysegrå og mørkegrå plater, omhyggelig tilpasset bygg og omgivelser av en fargekonsulent.

– Det brede fargespekteret og muligheter for å velge ulike størrelser på platene, er noen av de viktige fordelene ved Steni's fasadeplater, sier Rønstad.

De resterende 3000 kvadratmeterne av fasadene skal, som før, kles med trepanel.

Klare føringer
Da Rune Gruer fra entreprenør Palmgren AS begynte å lete etter produkter som både tilfredsstilte Rønstads krav til vedlikeholdsfrihet, kostnader og fargespekter, falt han raskt ned på Steni's fasadeplater. 

– Beskjeden var at det skulle brukes Steni's produkter eller tilsvarende. Men her i landet er det ikke lett å finne noe annet produkt som tilfredsstiller Rønstads spesifikasjoner, sier Gruer.

Vedlikeholdsfrie fasadeplater
Prosjekt- og byggeleder Rønstad har god erfaring med bruk at fasadeplatene til Steni. Han forteller at Steni's produkter ble valgt da han hadde prosjektledelsen på rehabiliteringen av et borettslag på Årvoll i 2002.

– Jeg går stadig forbi borettslaget og kan med selvsyn konstatere at fasadene fortsatt ser splitter nye ut, sier han og legger til at det først og fremst var den vedlikeholdsfrie kvaliteten som gjorde at han ønsket Steni's fasadeplater også på Himstadplassen Borettslag.

Himstadplassen Borettslags terasseleiligheter ligger på Holmenkollens solside.

De røde stålplatene fra 80-tallet skal erstattes med moderne hvite og grå fasadeplater fra Steni.

 Velger kvalitet
Også levetidskostnadssiden var viktig. At produktet holder seg like fint år etter år, er i seg selv god økonomi. Kompliserte terrengforhold bidrar også til store utgifter dersom man må vedlikeholde fasaden.

 – Om vi for eksempel skulle kledd alle sidene med treverk, vil det bety kostnader til maling med jevne mellomrom. Bare riggkostnader vil beløpe seg til 150.000 kroner per blokk, forteller Gruer.

Alternativene stål og tegl vil totalt sett over tid bli mer kostbart. Gruer mener derfor at bruk av Steni's fasadeplater er den beste løsningen.