Fra forfall til trivsel

På Skullerud i Oslo har Boligbygg oppgradert et herjet bokompleks til hyggelige leiligheter med lyse og grønne uteområder.

– De 110 leilighetene i Johan Scharffenbergsvei 105 på Skullerud var preget av sterkt forfall og hærverk, og uteområdene var langt fra trivelige, forteller Boligbygg sin arkitekt og prosjektmedarbeider Håkon Garnes.

Rehab

Etter en grundig tilstandsvurdering var alternativene å rive eller en fullstendig rehabilitering. Sistnevnte ble valgt, og prosjektet ble delt opp i fasene våtroms-, fasade- og utomhusprosjekt. Jan Erik Blomberg ble prosjektleder ved Boligbygg, og ansvarlig for rehabiliteringen av kommunens boliger på Skullerud ved Oslo.

Steni ble invitert som deltaker i prosjekt fasade. Representanter fra arkitektkontoret Tegn 3, Boligbygg og Stenis utviklingsavdeling jobbet tett for å komme frem til egnet produkt for fasadene.

Dette er et område med røff bruk, og vi ønsket derfor platekledning og ikke puss.​ Jan Erik Blomberg, Boligbygg​

2200 m2 Steni Colour er levert til fornyelsen av Johan Scharffenbergsvei 105.

Miljøfokus

–  For å få en tiltalende fasade fokuserte vi på lyssetting, rekreasjonsområder, inngangspartier og farger. Vi fjernet slitne verandaer og bygget ut inngangspartier. Asfaltområdene ble skiftet ut med ballbinge og amfier der brukere av området kan treffes.

Bydelen bidro økonomisk til ny ballbinge for de aktive i borettslaget.

Trivsel

Rom for alle! Estetikk og miljø ble førende for fornyelsen.

Boligene på Skullerud er hjemmet til en rekke mennesker med noen ekstra utfordringer i livet. Her skal flyktningfamilier føle seg godt mottatt, og rusavhengige skal ha et trygt sted der de kan være seg selv. Undersøkelser har dokumentert at omgivelsene påvirker oppførsel og trivsel.

Det er veldig tilfredsstillende å se at produktene våre kan bidra til å skape gode og trivelige boforhold.​ Thomas Magnussen, STENI​

– Jeg setter veldig stor pris på å jobbe med prosjekter som dette, sier Thomas Magnussen, ansvarlig for Stenis deltakelse i Johan Scharffenbergsvei 105.

- Vi tror på at beboerne viser mer respekt for omgivelsene, og at bostandarden opprettholdes.

FAKTA

  • Johan Scharffenbergsvei 105:
  • 2200 m2 Steni Colour
  • SN 8003 og SN 8006 i matt, halvmatt og høyglans.
  • SN 9200 i halvmatt.
  • 20 m2 Steni Vision motiv:
  • Gateadresse og husnummer

Området har vært preget av ekstra «røff» bruk, og valg av kledning var derfor vesentlig for enkelt vedlikehold.

Steni Vision er brukt for informasjonsflater som formidler gatenavn og husnummer.