Lek med plater

Da arkitektene i Nordic Office of Architecture startet planleggingen av Fagerli Skole i Larvik, var tanken at de ville gå for lys platekledning. Valget falt fort på produktene fra Steni.

Ved skolestart etter juleferien kunne de 600 elevene fra 1. til 7. klasse fra Nanset og Frostvedt skoler i Larvik innta plassene sine på en splitter ny og moderne skole. Skolen er en av landets største barneskoler med fire paralleller og et bygningsareal på hele 12 500 kvadratmeter. Men Fagerli skole er ikke bare en skole.
- Bygningsmassen inneholder også en flerbrukshall, en barnehage og et familiesenter, forteller prosjektansvarlig Cand. arch. Hallgrimur Thor Sigurdsson.

Stort prosjekt
Sigurdsson er partner i Nordic Office of Architecture, arkitektkontoret som vant konkurransen om prosjektet i samarbeid med totalenteprenøren Hent. Nordic Office of Architecture jobbet kontinuerlig i tre år med prosjektet, som hadde en kostnadsramme på 244 millioner kroner.
Sigurdsson og hans arkitekter har god erfaring med store prosjekter, blant annet sykehus og flyplassser
- Utfordringer med store prosjekter er å finne det rette grepet, sier Sigurdsson.

Lys platekledning var utgangspunkt da vi planla overflatene på bygningene. Da det ble spørsmål om kvalitet på platene og mulighetene for detaljering, falt valget naturlig på Steni.​ Cand. arch. Hallgrimur Thor Sigurdsson, partner i Nordic Office of Architecture​

Hvite fasadeplater i kombinasjon med naturlig tre

Prosjektansvarlig Cand. arch. Hallgrimur Thor Sigurdsson i Nordic Office of Architecture valgte Steni's fasadeplater blant annet på grunn av kvalitet og detaljeringsmuligheter.

Riktig grep
Grepet som arkitektteamet gikk for, er begrunnet i at bygningskomplekset hadde mange ulike programmer.
- Vi valgte å plassere de ulike bygningene rundt et felles strøk, både utvendig og innvendig, sier arkitekten. Bygningen omkranser et torg, eller hjerterom, som fungerer som et felles møtested. Torget endrer karakter gjennom døgnet, avhengig av hvem som disponerer det.

FAKTA

  • Fagerli Skole, Larvik - Norge
  • Arkitekt: Nordic Office Of Architecture
  • Byggherre: Larvik Kommune
  • Entreprenør: Hent
  • Ferdig: 2016

Rektor Thomas Bjørvik forteller at elevene er stolte av den nye skolen sin.

Lite vedlikehold
Lys platekledning var utgangspunktet da arkitekten planla overflatene på bygningene. Da det ble spørsmål om kvalitet på platene og mulighetene for detaljering, falt valget naturlig på STENI.
- I tillegg ønsket kommunen et lavt vedlikeholdsnivå, sier Sigurdsson. Byggenes overflater domineres derfor av Steni Colour i høyglans, men i kombinasjon med trepanel.

Stolte elever
- Det er i hovedsak i klasserommet det foregår læring, men det er også viktig at elevene lærer seg å ta vare på omgivelsene, sier rektor Thomas Bjørvik. Han sier at elevene er stolte av den nye skolen.
- Det har mye å si, mener han. Bjørvik syntes at bruken av fasadeplater fra Steni har gitt bygget et estetisk uttrykk det er grunn til å være fornøyd med.
- Bygget ser veldig fint ut, sier han. De hvite platene har fått enklere avtrykk etter fotballer.
- Men de skal vissnok kunne spyles bort, sier han med et smil.

Elevene er stolte av den nye skolen​ Rektor Thomas Bjørvik, Fagerli Skole i Larvik​