Solheimslien lyser opp Bergen
Etter lang tid med forfall og lite vedlikehold bestemte styret i Solheimslien Borettslag i Bergen seg for at det var på tide å totalrehabilitere boligblokkene. Selv med et begrenset budsjett, blir borettslaget en estetisk perle som løfter byen.
Solheimslien Borettslag ble bygget i 1966 i Årstad bydel i Bergen. Borettslaget har 320 boenheter og består av åtte boligblokker, fordelt på fem lavblokker og tre høyblokker. Etter to rehabiliteringer i 1992 og 1998, opprettet styret under generalforsamlingen i 2013 en byggekomité som skulle håndtere rehabiliteringsprosessen på vegne av borettslaget. Prosjektet skal ferdigstilles vinteren 2021.
WSP Norge har bistått og veiledet byggekomiteen frem til kontrahering av totalentreprenør Sognnes bygg AS. De har i gjennomføringsfasen vært byggherreombud og prosjektleder, samt økonomisk konsulent.
Fasader med mange krav
Det var Arkitektgruppen Cubus AS som fikk i oppgave å oppgradere det visuelle uttrykket av Solheimslien.
-Borettslaget ligger ved fjellet, og det er en del skygge i tillegg til nedbør. Det tærer på bygget. Derfor var det viktig at boligblokkene og fasadeplatene skulle være så holdbare og vedlikeholdsfrie som mulig, spesielt med tanke på groing og og fukt, sier arkitekt Lena B. Keilegavlen i Cubus.
Valgte Steni Colour
Ved å benytte Steni Colour fasadeplater, kunne arkitektene velge mellom 60 standardfarger i tre glansgrader. Løsningen ble å lage et naturlig uttrykk inspirert av årstidene, og som lett glir inn i omgivelsene.
- Alle fasader har mørk grå hovedfarge. I tillegg er hver blokk fargesatt med et spill av ulike rød - gul - oransje og grønntoner. Byggene ligger i byfjellsgrensen og fargene er derfor valgt for at fasadene skal stå ulikt frem mot løvfargene i de ulike årstidene. Uttrykket er godt mottatt av beboerne, og vi er veldig fornøyde selv. I tillegg var det viktig at prisen var god, da styret ville holde husleieøkningen nede, sier arkitekten.
Fargene er valgt etter de ulike årstidene.
Det var viktig at boligblokkene og fasadeplatene skulle være så holdbare og vedlikeholdsfrie som mulig.Lena B. Keilegavlen, arkitekt i Arkitektgruppen Cubus AS
Glans lyser opp
På grunn av at boligblokkene ligger på skyggesiden, fikk arkitektene også bruk for de forskjellige glansgradene fasadeplatene kommer i.
-Fordi det er så lite sol her, valgte vi å bruke blanke fasadeplater helt øverst på boligblokkene, mens vi bruker halvmatte helt nederst. På den måten fikk vi naturlig gjenskinn som lyser opp boligblokkene og området rundt, sier Lena B. Keilegavlen.
Stort prosjekt
Tidligere beboer Anne Lise Sæterdal ble valgt som leder i byggekomiteen.
-Med åtte blokker var det mye å gjøre, og mange hensyn som måtte tas; ønsker fra beboere, merknader fra naboer, økonomiske hensyn, offentlige og tekniske krav, samt ønsker om energibesparende tiltak. For komiteen var fokus å tilføre nye og gode kvaliteter til borettslaget innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Beboerne får nå utvidede balkonger, takterrasser med gode solforhold, nye ventilasjonsanlegg, tilfredsstillende rømningsveier, nye vinduer, flotte fasader, og det gjøres også tiltak for å forbedre uteområdene, forteller hun.
En del av rehabiliteringskostnadene dekkes fra salg av 39 nye leiligheter i kjellere og på tak. Fasadeplater fra Steni og etterisolering oppgraderte boligblokkene til energiklasse 1, og borettslaget fikk også tilskudd fra Enova.
Fargesatt med spill av ulike farger.
Blokkene i Solheimslien glir nå fint inn med den øvrige bebyggelsen i området og fargene som finnes der.Anne Lise Sæterdal, leder av byggekomiteen i Solheimslien Borettslag
Et løft for hele byen
Anne Lise Sæterdal mener oppgraderingen av blokkene gir et løft for hele Løvstakksiden.
-Du kan se blokkene fra store deler av byen, samtidig som de ikke blir altfor dominerende i omgivelsene. Fargene på gavlene skaper liv og identitet til området, og spesielt arkitektene skal ha æren for at uttrykket ble så bra som det ble. Området rundt Damsgårdssundet har vært under oppgradering i mange år, og blokkene i Solheimslien glir nå fint inn med den øvrige bebyggelsen i området og fargene som finnes der, sier Anne Lise ikke lenger bor i Solheimslien selv, men hun er stolt av det hun har vært med på, og hun vet det betyr mye for de som bor der.