Verner Panton & Steni

Da arkitekt Paal Johan Kahrs valgte å bruke STENIs fasadeplater på sin egen hytte, var det basert på inspirasjon fra hans Panton-stoler fra 1960-tallet – og arkitektoniske avveininger. Da arkitekten i 2014 fikk reist egen fritidsboligen på Lerøy utenfor Bergen, sto en av bygningene han selv er mest fornøyd med ferdig til bruk. - Hytta ble som et smykkeskrin – glatt utenpå og myk på innsiden, sier Kahrs.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Kahrs hytte ligger som et smykke i skogen.

Kontraster
Hovedformen er kledd med Steni's fasadeplater i en spesialfarge. Platematerialet på den rene, enkle formen er valgt i kontrast til de grove natursteinsmurene og det malte treverket. På den måten framhever materialene hverandre.

- Jeg ønsket en helhetlig, jevn overflate som var værbestandig og tilnærmet vedlikeholdsfri, sier Bergen-arkitekten, som forklarer at han alltid velger materialer på bakgrunn av det arkitektoniske.  

I samarbeidet med Steni har jeg fått mer hjelp enn forventet. Jeg ønsket en helhetlig, jevn overflate som var værbestandig og tilnærmet vedlikeholdsfri.​ Paal Johan Kahrs​

Ute og inne
Den enkle, oransje, kubiske hovedformen på Kahrs hytte har store åpninger og glassfelt på alle sider. Fasadeplatene fra Steni har samme farge som åtte eksemplarer av Verner Pantons plaststol fra 1960-tallet som omkranser kjøkkenbordet. 

- Jeg tok fargeprøver av stolene og sendte fargekodene til Steni. Vi gikk noen runder før vi fant den korrekt oransje fargen jeg ønsket, sier han.

Leker med farger
Utfordringen var at stolene er blanke, mens jeg ville ha matt overflate på Steni's fasadeplater. Det endte med en god løsning fordi jeg fikk fantastisk oppfølging fra STENI, forteller Kahrs som har et veldig bevisst forhold til bruk av farger. Vitensenteret i Bergen, som er rettet spesielt mot barn og unge, er et godt eksempel på det. Bruk av farger gir bygningen et lekent preg, sier han.

 

Verner Panton-stolene fra 60 tallet ga inspirasjon til fargen på fasadeplatene.

God hjelp
Når valget av materiale til fasaden falt på Steni's fasadeplater, knyttet det seg også til at Steni kunne tilby så mange formater og varianter, blant annet hjørneløsninger, som ingen andre har tilsvarende.

- Hos Steni fikk jeg god hjelp til å prosjektere og finne fram til de rette formatene. Det førte til at montørene hadde en enkel jobb, sier Kahrs. Han bruker gjerne STENIs produkter igjen når det tilfredsstiller de arkitektoniske ideene hans.

- I samarbeid med Steni har jeg fått mer hjelp enn forventet, sier han.

 

 

Fasadeplater med en helhetlig, jevn overflate som er værbestandig og tilnærmet vedlikeholdsfri, kombinert med naturmaterialer, gir hytta særpreg.