Fasadeplater og treverk – det urbane møter skogen

– Den friske grønnfargen på Steni-platene gir skolen et urbant og lekent uttrykk, og skaper en spennende kontrast til den massive furufasaden, sier arkitekt Marlies Lekven hos HLM arkitektur. Med skogen som inspirasjon har hun utformet nye Kongsvinger ungdomsskole. Et prosjekt som er blitt et løft for hele byen.

Nye Kongsvinger ungdomsskole er på hele 11.360 kvadratmeter og rommer både undervisningslokaler, idrettshall, kultursal og bibliotek. Den ligger på en praktfull tomt rett ved Glommas bredd, og er mer enn en skole – prosjektet er utformet for alle innbyggerne i Kongsvinger.

– Det er et område for lek, rekreasjon, idrett og kulturopplevelser – her skal det være liv også utenom skoletid. Vi har fått utrolig gode tilbakemeldinger på prosjektet, både fra politikere, innbyggerne i byen og ikke minst elevene. De sier blant annet at de er veldig glade i de spreke fargene på bygget, forteller Lekven.

Kongsvinger ungdomsskole er laget for aktivitet.

Grønt og urbant

Og nettopp de spreke fargene, i kontrast til den rolige trefasaden, er det Steni-platene som skaper.

­– Skogstemaet har vært den bærende ideen for alt vi har gjort, og med Steni-platene har vi lekt med nyanser av grønt og gult. Vi ønsket en urban vinkling på første etasje, og her har Steni-platene gitt skolen den signaturen vi var på jakt etter. En stor fordel med Steni er også at de har veldig gode hjørnedetaljer, og at det ikke er noen kreative begrensninger på verken farger, former eller struktur, sier Lekven.

Kledningen på skolebygget er en kombinasjon av treverk, grønne Steni Colour-plater og speil.

Urbant møter natur ved bruk av treverk og grønne Steni Colour-plater.

Fasadeplater med sitater

Noen av Steni-platene har sitater, som elevene selv har funnet på.

– Alt ble levert ferdig kuttet, det fungerte veldig bra, sier Lekven.

– Et kreativt grep vi også gjorde, var å bruke store speilflater, både på fasaden til idrettshallen og under himlingene rundt inngangspartiene. Dette gir en veldig spennende effekt, og gjør at Steni-platene får dobbelt høyde når du ser dem under himlingen. Og speilfasaden på idrettshallen gjør at skogen rundt speiler seg i bygget.

Steni fasadepater har støtte for printing av overflaten. På Kongsvinger ungdomsskole har de benyttet seg av dette ved å printe sitater fra elevene på fasaden.

Supert til skoler

Lekven slår fast at Steni-plater er supre til skolebygg.

– Både på grunn av det kreative mulighetsrommet, og fordi platene er veldig robuste og tåler hard bruk. De har jo 60 års garanti. Jeg er i gang med en ny skole i Stavanger nå, der bruker vi også Steni Colour på deler av fasadene.

Hele 490 elever er samlet i den nye skolen, men den er dimensjonert for 720 elever, så dette er en av Norges største ungdomsskoler.

– Vi jobbet etter visjonen «Den lille skolen i den store skolen.» Arkitekturen er utviklet for å skape gode og trygge hjemmesoner for hvert trinn. Elevene har selv vært med på idéarbeidet, og jeg er ikke minst fornøyd med all den spennende kunsten som er her. Dette har vært et utrolig morsomt prosjekt å jobbe med!

Steni-plater er supre til skolebygg. Både på grunn av det kreative mulighetsrommet, og fordi platene er veldig robuste og tåler hard bruk. De har jo 60 års garanti.​ Marlies Lekven, HLM Arkitektur​

Hedret med Byggeskikkprisen

Nye Kongsvinger ungdomsskole er blitt hedret med Byggeskikkprisen, med følgende begrunnelse: «Byggeskikkprisen er en hederspris for Kongsvinger ungdomsskole med opparbeidede omgivelser som gjennom utførelse, materialbruk, utforming og samspill med sted og miljø bidrar til å heve det estetiske uttrykket og den allmenne byggeskikk i Kongsvinger kommune.»

Bygget er også blitt nominert både til Årets bygg og Årets trebyggeri.

Kongsvinger ungdomsskole har fått Byggeskikkprisen og er nominert til flere andre priser.