Finlands høyeste trebygg kledd med Steni fasadeplater

Bygget er et landemerke i den finske universitetsbyen Joensuu. Lighthouse Joensuu er prisbelønt for sin innovative trekonstruksjon, men treverket synes ikke på utsiden. Der skaper fasadeplatene fra Steni liv til bygget.

Lighthouse Joensuu er et høyreist, innovativt trebygg kledd med Steni fasadeplater.

– Fasaden får karakter gjennom Steni Colour-platene. Vi har lekt med blanke og matte overflater i hvite og grå toner. Selv om prosjektet er et trebygg, ønsket byggherren en vedlikeholdsfri og vanntett fasade. Derfor var Steni et godt valg, sier den finske arkitekten Samuli Sallinen i Arkadia Oy Arkkitehtitoimisto. Han er hovedarkitekten bak Lighthouse Joensuu.

Selv om prosjektet er et trebygg, ønsket byggherren en vedlikeholdsfri og vanntett fasade. Derfor var Steni et godt valg​ Samuli Sallinen, Arkadia Oy Arkkitehtitoimisto​

Fasaden er kledd i Steni Colour i grått og hvitt.

Bærekraftig trebygg

Oppdraget var å bygge et bærekraftig høybygg i massivt treverk. Lighthouse Joensuu har vunnet flere prestisjetunge priser for bruken av treverk, og det blir løftet fram som et viktig pionerprosjekt. Prosjektet krevde at man utviklet nye og innovative løsninger for trekonstruksjoner. Kun første etasje i bygningen er laget av betong. Ellers er hele rammekonstruksjonen, og til og med heissjakten, bygget av massivt tre.

Å bruke tre som konstruksjonsmateriale gir store klimafordeler, og Lighthouse Joensuu viser at dette også er mulig med høybygg.

­– Vi er stolte over at Steni ble valgt til et så gjennomtenkt prosjekt som dette. Vedlikeholdsfrihet og platenes evne til å beskytte trekonstruksjoner er det flere og flere som får øynene opp for, sier Jan Terje Nielsen i Steni.

Steni-plater og lyskunst

– Steni-platene var enkle å montere, og det var en stor fordel at vi kunne ta dem direkte inn i vår 3D-modell, sier Samuli Sallinen.

De ulike sjatteringene i grå- og hvittoner gir bygget personlighet, og inntrykket forsterkes av det spektakulære lyskunstverket på Lighthouse Joensuu – designet av lyskunstneren Kari Kola. Som grener på et tre brer lyskunsten seg utover bygget, og gir det et helt spesielt uttrykk i mørket.

Den flotte lyskunsten kommer godt frem i kveldsmørket.

Studentleiligheter med utsikt

Bygget er hele 50 meter høyt, og inneholder 117 studentleiligheter med utsikt mot innsjøer og byen Joensuu, som ligger øst i Finland. Første etasje har badstueanlegg, vaskerom, tekniske fasiliteter og oppbevaringsplasser. Leilighetene varierer i størrelse fra 26 til 47,5 m². Selv om dette er en blokkleilighet i tre, finnes det knapt noen synlige treflater i det ferdige bygget. På grunn av brannsikkerhetskravene er overflatene innvendig i hovedsak dekket med gipsplater. Og utvendig er det altså Steni som kler hele bygget.

Lighthouse Joensuu rager høyt over bakken og gir flott utsikt for studentene som bor der.

Bildene brukt i denne saken er fra Arcadia, Stora Enso og Saarikorpi.