Gull til Telia-bygg med fasadeplater fra Steni

Da Telia skulle bygge sitt nye, moderne og miljøvennlige datasenter i Helsinki i Finland, valgte arkitekten å kle deler av bygget med fasadeplater fra Steni. De miljøvennlige valgene har nå gitt bygget LEED gull-rangering.

Det gigantiske datasenteret utmerker seg først og fremst som et særdeles veldesignet og oppsiktsvekkende bygg i utkanten av Helsinki. Bygget har en fasade av vekslende uttrykk, både med tanke på lys, skyggevirkninger og farger. Her har Telia rigget seg til et lokale med et brutto gulvareal på nesten 34.0000 kvadratmeter, spekket med moderne, miljøvennlige og bærekraftige løsninger.

– Hovedårsaken til at vi valgte fasadeplaten Steni Vision er at den svarer godt til kravene til bybildet, at de er bærekraftige og at behovet for vedlikehold er minimalt, sier arkitekt Juha Heiska fra arkitektkontoret Parviainen Arkkitehdit Oy.

Arkitekten er storfornøyd med resultatet og materialvalget, så vel som samarbeidet med Steni.

– Utseendet er av høy kvalitet og holdbarhet, fasadebekledningen er vellykket og samarbeidet med Steni har fungert godt og sømløst, sier Heiska.

En leveranse å være stolt av

Steni har med årene levert fasadeplater til en rekke store bygg, men markedssjef i Steni, Jan Terje Nielsen, slutter ikke å la seg begeistre av de ulike prosjektene de bidrar til.

Arkitekt: Juha Heiska er arkitekten bak datasenteret.

– Vi leverer jo materialer rundt om i hele verden, og har vært del av mange prestisjetunge prosjekter. Likevel er det noe spesielt med å være del av så store prosjekter som dette, der resultatet er et oppsiktsvekkende bygg som skal huse en verdenskjent teknologibedrift, sier Nielsen.

Totalt har Steni levert omtrent 2.000 kvadratmeter med fasadeplaten Steni Vision til dette prosjektet. Det unike med denne platen er at den i tillegg til sine robuste og vedlikeholdsfrie egenskaper, kan printes for å tilpasses bygg med informasjon, kunstuttrykk og identitetsskapende illustrasjoner.

– Jeg synes arkitekten bak dette bygget har benyttet fasadeplatenes særegne og unike egenskaper på en veldig god måte. Her har du en helt unik og egendesignet fasade som du ikke finner noe annet sted i verden. Dette er absolutt en leveranse vi kan være stolte av, sier Nielsen.

Fasadeplater fra Steni: På bakkenivå er bygget kledd med fasadeplater av typen Steni Vision.

 

Sertifisering på gull-nivå

Arkitektens satsing på miljøvennlige, energieffektive og bærekraftige løsninger har ført til at datasenteret har mottatt LEED-sertifisering i nivået gull.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) er et internasjonalt sertifiseringssystem for grønne bygninger. For å bli sertifisert må en bygning oppfylle visse krav knyttet til bærekraftighet, beliggenhet og energi-, vann- og materialforbruk i hele bygningens livssyklus.

Det at et slikt bygg, hvor det satses så hardt på miljø og bærekraft, delvis kles med fasadeplater fra Steni, mener Jan Terje Nielsen sier mye om deres produkter og materialer.

– Det forteller oss at vi gjør mye riktig, og at det fokuset vi har hatt og fortsatt har på miljø og bærekraft stiller oss i en svært god posisjon for fremtidens bygg, sier han.