Revitalisert boligblokk fra 60-tallet

Et forsømt høyhus fra 60-tallet er blitt et arkitektonisk landemerke i Europas «hovedstad» Brüssel. Fasaden i det kombinerte leilighets- og kontorbygget, The Cosmopolitan, er kledd med fasadeplater fra Steni.

– Arkitektene søkte etter et naturlig uttrykk, og på grunn av en «gammel» betongkonstruksjon ønsket de å arbeide med et lettvektmateriale. Da falt valget på fasadeplaten Steni Nature, sier Patrick Klijnjan.

Han er Stenis salgsrepresentant i Belgia, og var ansvarlig for Stenis leveranse til dette bygget, som favnet omkring 6000 kvadratmeter med fasadeplater.

Nytt liv – nytt miljø

The Cosmopolitan er i Belgia trukket frem som et godt eksempel på en kreativ og målrettet rehabilitering som bidrar til å skape helt nytt liv i en sliten bygning fra 60-tallet. Rehabiliteringen bidrar til å revitalisere et område i en tett befolket by, samtidig som storbyens boligbehov møtes.

Rehabiliteringen har revitalisert en populær del av tett befolkete Brüssel. Med sine leiligheter bidrar bygget også til å dekke storbyens boligbehov, sier Klijnjan.

Fra kontorblokk til urbane leiligheter

Det var eiendomsutvikler Besix Red som i 2019 ønsket rehabilitering av den slitne mur-kolossen, da kun de to nederste etasjene var i bruk, og bygget forfalt.

Beliggenheten i hjertet av byen ga arkitektene i Bogdan & Van Broeck inspirasjon til ombygging av kontorlokalene til 130 moderne og urbane boenheter i ulike størrelser. De to nederste etasjene, som totalt utgjør 1500 kvm, er fortsatt avsatt til kontorer og forretninger.

FAKTA

Arkitekt: Bogdan & Van Broeck

Sted: Brüssel, Belgia

Kategori: 1500 kvm. kontorer og 156 leiligheter

Leveranse fra Steni: Fasadeplater Nature med lett polert hvite naturstein.

Bygningen ble også utvidet med tre etasjer på toppen slik at bygget ble på totalt 16 etasjer. For å skape en naturlig overgang mellom blokken og den nærliggende husraden ble det også besluttet å bygge en ny bygning i tre etasjer med 26 boenheter. En underjordisk parkeringsplass forbinder begge bygningene og har 50 parkeringsplasser og 170 sykkelparkeringsplasser.

Både den nye og den gamle bygningen er kledd med store Steni-plater med lett polert hvit naturstein.

– The Cosmopolitan er et landemerke i Brüssel, og er synlig fra store deler av byen, og denne rehabiliteringen har gitt inspirasjon til arkitektoniske løft for flere bygninger i området, sier Klijnjan.