Ekstreme værforhold til tross; fasadeplatene holder stand

Enkelte steder på kloden utsettes byggene for ekstra store påkjenninger, både i form av kraftig vind, enorme nedbørsmengder og ekstreme temperaturer. Dét stiller store krav til byggematerialenes robusthet og slitestyrke, og er den ultimate testen for Stenis fasadeplater.

– Vi var på utkikk etter en langtidsholdbar og driftsvennlig fasadeplate, og Steni Colour-platen viser seg å klare de utfordringene vårt klima og natur stiller på en eksemplarisk måte, sier Magnus Magnussen.

Han er arkitekt i BRIM Arkitekter, og står bak en nyoppført skole ved Strømmen på Færøyene. Skolen er en klassisk barne- og ungdomsskole oppført i et område som stiller store krav til fasadeplatenes slitestyrke og holdbarhet. I tillegg ble det silt krav om at bygget skulle ha et designmessig markant arkitektonisk uttrykk, og valget falt da på Steni Colour.

– Vi valgte en lys farge i to ulike glansgrader til fasaden, som gir bygningen en fin kontrast til de grønne fjellene, sier Magnussen.

Stilfullt: Skolebygget på Færøyene har et stilfullt og markant arkitektonisk uttrykk.

Fasadeplater i arktisk klima
Et annet sted hvor platene utsettes for enda større værmessige påkjenninger er på Grønland. 924 km syd for Nordpolen, i det nordligste Grønland, ligger forskningsstasjonen Villum Research Station. Stasjonen drives av Institutt for miljøvitenskap og Arctic Research Center på Aarhus Universitet, og ble oppført i 2015.

Med knalltøft klima og temperaturer som kryper godt under -30° stilles det store krav til byggematerialene. Forskningsstasjonen var derfor avhengig av et robust fasademateriale, som heller ikke trengte særlig vedlikehold. Valget falt på fasadeplater fra Steni, som totalt leverte nesten 600m² med mørkeblå og hvite fasadeplater.

– Stenis fasadeplater klarer seg mesterlig på Færøyene og på Grønland, og har ikke noe problem med å takle ekstreme arktiske forhold av denne typen. Vi ser her at platene ikke tar skade av påkjenningene, og det påvirker heller ikke platenes garantiperiode på 60 år, sier kommunikasjonsdirektør i Steni, Jan Terje Nielsen.

Fasadeplater fra Steni – et trygt valg
Med fasadeplater fra Steni får du en allsidig, robust og miljøvennlig fasade, med markedets beste funksjonsgaranti:

  • 60 års funksjonsgaranti
    Stenis fasadeplater har markedets beste funksjonsgaranti på 60 år, og krever minimalt med vedlikehold utover alminnelig rengjøring. Platene består av glassfiberarmert steinkompositt, som gir sluttproduktet lang levetid og ekstrem styrke.
  • Tåler ekstreme belastninger
    Fasadeplater av steinkompositt blir stadig mer populært, da materialet tåler ekstreme belastninger, og kan monteres uansett årstid, temperatur og værforhold. Platene er vann- og frostbestandige og kan stå nedsenket i vann over lengre tid uten å ta skade.
  • Miljø i fokus
    Steni minimerer hele tiden sine produkters og prosessers miljøavtrykk både lokalt og globalt, blant annet med et stort fokus på å forbedre deres CO₂-avtrykk. Målsettingen er at produktene skal være blant de beste på markedet innenfor dette området, både nå og i fremtiden.  I januar 2020 sendte Steni ut sin nyeste Environmental Product Declaration (EPD), som nok en gang viser at STENI legger lista høyere enn alle konkurrenter når det gjelder miljø.