Steni, spesialisten på fasadeplater, styrker nærværet i Portugal med et nytt prosjekt på øygruppen Azorene, som består i å renovere bygningen som nå huser Pingo Doce shoppingsenter i Vila Franca do Campo, på øya São Miguel.

Steni, et firma som har spesialisert seg på fasadeplater, styrket porteføljen sin på det portugisiske markedet ved å delta i et nytt prosjekt på øygruppen Azorene, som omfattet renovering av den gamle SolMar-bygningen i Vila Franca do Campo (på São Miguel). Bygningen, som nå skal huse et supermarked i Pingo Doce-kjeden og flere butikker, hadde forfalt kraftig og måtte gjennom omfattende tiltak i form av renovering og tilpasning, i et prosjekt finansiert av Finançor og tegnet av arkitekten Óscar Catarino fra Box Architects. Pingo Doce er en stor supermarkedskjede i Portugal og samarbeider globalt med andre kjeder, f.eks. Biedronka som har 3250 butikker i Polen.

Gjenspeiler landskapet

Fasadeplatene Steni Colour og Steni Nature, som kjennetegnes av monteringsvennlighet, holdbarhet til en rimelig pris, rengjøringsvennlighet, slagfasthet og – noe som blir stadig viktigere – redusert karbonfotavtrykk, ble valgt til dette prosjektet.

Disse platene, som er tilgjengelige i en lang rekke farger og finisher som kan skreddersys, gjør at du bokstavelig talt kan leke med fargene og strukturene i arkitekturprosjektet, og dermed få utvendige fasader med en unik design, slik at de blir den ideelle løsningen for kunder når det gjelder distribusjon, der butikkene er firmaets ansikt utad.

«Det var utallige kombinasjoner, og de ga oss den kreative muligheten til å skape en utforming av fasaden i samsvar med arkitektstudioets kreative metode.»​ ARKITEKT ÓSCAR CATARINO, BOX ARCHITECTS​

Værhardt klima

Stenis plater er enkle å sette opp siden de leveres ferdigkappet etter mål. De monteres som luftet kledning og kan limes eller festes på mekanisk måte, som gjør at de kan monteres på alle tider av året, uansett værforhold (regn, fuktighet og saltholdig luft), noe som var en stor fordel i det øyklimaet som preger Azorene.

«I tillegg var det en fordel at platene ble levert ferdigkappet etter mål og forsynt med hull til plassering av de mekaniske festemidlene. Dette ble satt stor pris på av byggherren, siden det ikke bare muliggjorde en reduksjon i arbeidspenger og monteringstid, men også sikret maksimal perfeksjon for sluttresultatet», forklarer Mário Neves, kundeansvarlig hos Steni Portugal, som offisielt representerer varemerket Steni på nasjonalt nivå.

Stenis plater til det renoverte Pingo Doce-supermarkedet i Vila Franca do Campo ble produsert av Acrobatik Desafio og montert av et team bygningsarbeidere godkjent av Steni og Allface med en hastighet på 150 m2 per dag.

«At Steni gjør det mulig å montere platene i et så høyt tempo, er spesielt verdifullt ved prosjekter innen handel og overnatting. Vi vet at disse bransjene er svært krevende med tanke på utførelsestid siden hver dag som prosjektet pågår, betyr tapte inntekter», sier lederen.

Ikke to som er like

Stenis fasadeplater for luftet kledning er helt eksepsjonelt motstandsdyktige mot påvirkning fra både temperaturer og selv de mest krevende klimaforholdene. De er 100 % immune mot fuktighet og kan til og med stå nedsenket i vann. Enkelt vedlikehold er en annen fordel med Stenis plater, som kan rengjøres med de fleste rengjøringsprodukter.

Steni er et globalt varemerke for fasadeplater av glassfiberforsterket steinkompositt. Firmaet kommer fra Norge og er til stede på flere markeder. Nå består porteføljen av flere offentlige og private prosjekter som enten er ferdigstilt, pågår eller er planlagt for igangsetting i de nærmeste månedene, og der prosjektverdiene kan bli dobbelt så store som de var da arbeidet startet.

«I tillegg til de formelle aspektene ved arkitektur så det ut for oss som om strukturene som ble presentert, kunne plassere bygningen i en annen kategori med sin egen distinkte personlighet. Fra et teknisk synspunkt ble vi overrasket over det gode resultatet på de svært store og deformerte fasadene, slik de var på den gamle bygningen, og hastigheten på monteringsarbeidet støttet av dimensjonsegenskapene til platene, der binomial vekt / dimensjon er svært gunstig i forhold til kravene som stilles til moderne bygging. Da de var produsert og under monteringsprosessen, fikk vi stor tillit til materialet på flere nivåer (bygningsmessig og formalt), ved at det formidlet en enorm følelse av robusthet. Jeg merker meg også arbeidet utover det vanlige ved den tekniske oppfølgingen utført av Mário Neves, som, i tråd med hans profesjonelle holdning, var avgjørende for en vellykket ferdigstilling av arbeidet. Derfor er det sikkert at vi vil bruke dette materialet i fremtidige prosjekter som studioet er med på og vil utvikle», sier arkitekt Óscar Catarino fra Box Architects.

«I tillegg var det en fordel at platene ble levert ferdigkappet etter mål og forsynt med hull til plassering av de mekaniske festemidlene. Dette ble satt stor pris på av byggherren, siden det ikke bare muliggjorde en reduksjon i arbeidspenger og monteringstid, men også sikret maksimal perfeksjon for sluttresultatet», forklarer Mário Neves, kundeansvarlig hos Steni Portugal, som offisielt representerer varemerket Steni på nasjonalt nivå.