Fasader som lever

I Nickby, ca. 35 km nordøst for Finlands hovedstad Helsinki, ligger Nickby Hjärta - en skole som ved bruk av Steni Colour, Steni Vision og spennende arkitektur har fått sitt helt egendesignede og levende uttrykk.

Skolebygget er tegnet av det finske arkitektbyrået ARK-house arkkitehdit Oy. Farger, grafikk og byggets utforming skal bidra til et godt læringsmiljø for elevene, der de føler trivsel, trygghet og tilhørighet. Nickby Hjärta har form som en stjerne. I midten ligger fellesfunksjonene, mens undervisningsområdene er plassert ute i stjernens spisser.

Stolthet

Nickby er en liten by, og den nye skolen har en sentral plass i bybildet. Det var derfor viktig for oss at bygget fikk et uttrykk - gjennom form og fasade - som dekket de undervisningsmessige behovene samtidig som det skapte stolthet og identitet i hele byen, forteller arkitekt Pentti Kareoja.

FAKTA

  • Nickby, Finland
  • Arkitekt: ARK-house arkkitehdit Oy
  • Byggherre: Municipality of Sipoo
  • Entreprenør: Hartela Oy
  • Ferdig 2016

Grafikeren Aimo Katajamäki har skapt den levende kunstgrafikken på skolebygget.

Egen farge og grafikk

Utvendig skaper stjernens spisser trivelige gårdsplasser. Hver gårdsplass har sin spesielle stemning ved at hver fasade med Steni Colour og Steni Vision har sin egen farge og grafikk med lekende dyr- og menneskefigurer. Det er grafikeren Aimo Katajamäki som har skapt den levende kunstgrafikken på skolebygget.

Hver gårdsplass har sin spesielle stemning ved at hver fasade med Steni Colour og Steni Vision har sin egen farge og grafikk.

Tåler vær og vind

Vi ville at hver gårdsplass skulle ha sin egen identitet, og Steni's fasadeplater kunne gi oss akkurat det. Fargene var klare og gode – og de påvirkes lite av sol, vær og vind. I tillegg kunne vi få trykket grafikken på i den samme kvaliteten. Ikke var det så kostbart heller, sier arkitekten som er veldig stolt av Nickbys Hjärta, som sto ferdig høsten 2016.

De klare og gode fargene til Steni blir lite påvirket av sol, vær og vind.​ Arkitekt Pentti Kareoja​

Fakta

Nickby Hjärta har både en svensk og en finsk skole – tilsammen er det 740 elever i alderen 13 til 15 år. Planleggingen av del 2 er allerede i gang, og når den utbyggingen er ferdig i 2020, vil skolen huse rundt 1100 elever.

Arkitekt Pentti Kareoja

Arkitekt Pentti Kareoja, som har tegnet Nickby Hjärta, er professor i lokalplanlegging ved Aalto-universitet i Högskolan for kunst, design og arkitektur, og han er deleier i ARK-house arkkitehdit Oy.