35 år gamle fasadeplater gir nytt liv til 50-tallsbygg

Med bruk av over 35 år gamle Steni Colour fasadeplater fra et borettslag i Trondheim har 50-tallsbygget i Kristian Augusts gate 13 i Oslo fått nytt liv.

Dette er et banebrytende gjenbruksprosjekt, der store deler av materialene brukt i renoveringen kommer fra feilbestillinger i andre prosjekter, materialer hentet fra ombygginger av andre bygg eller fra et annet sted i bygget, sier arkitekten bak renoveringen, Noora Khezri i Mad Arkitekter.

Bygget det er snakk om er et rivningstruet bygg fra 1950-tallet i Kristian Augusts gate 13 i Oslo. Bygget ble nylig tildelt DOGAS (stiftelsen Design og arkitektur i Norge) hedersmerke for sitt fremtidsrettede fokus på gjenbruk og sirkulære prinsipper.

Utdrag fra DOGA-juryens begrunnelse «Resultatet er et bygg med en helt unik identitet og egenverdi, der håndverk og arkitektur går hånd i hånd med god prosjektledelse og tverrfaglig samarbeid. Prosjektet viser at gjenbruk ikke bare er mulig, men også økonomisk gjennomførbart, ja, til og med lønnsomt.»

Foto: Kyrre Sundal

Gjenbruk av gamle fasadeplater fra Steni

Blant de gjenbrukte materialene bygget er renovert med, finner vi betongdekker fra regjeringsbygget R4, gitterplater fra Tøyenbadet og ikke minst fasadeplater fra blant andre Steni. Ved første øyekast kan disse fasadeplatene se ut som splitter nye fasadeplater i sine kjente lekre farger og med et moderne utrykk, men den gang ei.

– Fasadeplatene stammer fra et 35 år gammelt borettslag i Trondheim og er tilpasset og kuttet til ønsket mål for Kristian Augusts Gate 13. Totalt har vi levert 3819 bearbeidede plater her, sier regionssjef i Steni Oslo, Ståle Kristiansen.

Se også: Her blir 30 år gamle fasadeplater som nye, bare ved hjelp av en vask

Othilienborg borettslag: Fasadeplatene som er benyttet i Kristian Augusts gate 13 er hentet fra dette borettslaget. Othilienborg borettslag blir her oppgradert med nye fasadeplater fra Steni, da beboerne ønsket nye farger i forbindelse med tilleggsisolering av fasaden.

Kristiansen er svært imponert over måten bygget i Kristian Augusts Gate 13 har blitt rehabilitert på, og legger ikke skjul på at han også er ørlite stolt over at Stenis fasadeplater er valgt til prosjektet.

– Det er jo veldig gøy at slike enestående prosjekter som nærmest fremstår som en ledestjerne innenfor bærekraftig renovering er dekket med våre fasadeplater. Og ekstra gøy blir det jo når det er gjenbruk i tillegg, sier han.

Holdbarhet = bærekraft

Stenis fasadeplater har en holdbarhetsgaranti på 60 år, og etter hvert som årene går viser det seg oftere og oftere at denne holdbarheten også spiller en stor rolle for miljøet.

– Prosjektet i Kristian Augusts gate 13 er jo egentlig det ultimate eksempelet på hvor viktig slitestyrke og holdbarhet er når vi snakker om miljø og bærekraft. Her har vi nå en rålekker og slitesterk fasade, akkurat som en hvilken som helst annen splitter ny fasade, sier Kristiansen.

 

Ståle Kristiansen