Fargerikt miljø for læring

Funksjonelle boenheter og stramme vedlikeholdsbudsjetter har vært førende for utformingen av Remmen og Bjølstad studentboliger i Østfold.

Studiestart i helt nye omgivelser!
I begynnelsen av september var det offisiell åpning av Bjølstad studentboliger i Fredrikstad, kledd i malmfuru og knall oransje fasadeplater fra Steni.

– Oransje er Studentskipnaden i Østfolds signaturfarge, men uavhengig av dette har vi ønsket å skape omgivelser som skal stå seg godt over tid, sier Tone Krange Thorsen, daglig leder ved BAS Arkitekter, som har vært ansvarlige for utformingen av både Remmen i Halden og Bjølstad i Fredrikstad.

– Studentboliger har et høyt omløp av beboere, og erfaringsmessig vet vi at det betyr tøff bruk.

Bjølstad studentboliger har fått en oppsiktvekkende varm, oransje farge. Et signalbygg på studentenes premisser, i følge Studentskipnaden i Østfold.

Bygningene må tåle å få ”juling”, og løsningene må derfor være holdbare for å unngå synlig slitasje etter kun få år.​ Tone Krange Thorsen, daglig leder BAS Arkitekter​

Krange Thorsen forklarer at synlig slitasje faktisk fører til ytterligere forfall, beboere oppfører seg etter omgivelsene.

 – Ved både Remmen og Bjølstad var det førende for prosjektet at Studentskipnaden har stramme vedlikeholdsbudsjetter. På bakgrunn av dette valgte vi kledning i malmfuru som var tjønnerøkt (red.anm: askebehandlet) og satt inn med jernvitrol. I tillegg har vi samarbeidet tett med Steni for å finne helt riktig glans og farge i fasadeplatene, forklarer Tone Krange Thorsen.

Det er brukt fire ulike farger på Remmen, med fargekodene NCS S 4040-G70Y M, NCS S 4040-G70Y HG, NCS S 5030-G30Y M og NCS S 5030-G30Y HG.

Studentboligene bidrar til byutviklingen i Fredrikstad.​ Rita Hirsum Lystad, SiØ​

 

– Det har vært spennende å være en av de første som bygger høyhus av tre. Studentene har gitt oss gode tilbakemeldinger på bruk av massivtre, praktiske løsninger og bomiljø, og vi har oppnådd en høy kvalitet til en pris som passer studentene.

Utstrakt bruk av treverk kombinert med fargerike fasadeplater skaper trivsel og gir et lunt og godt miljø, sier Rita Hirsum Lystad, direktør ved Studentskipnaden i Østfold.

– Vi opplever også at studentboligene bidrar i byutviklingen i Fredrikstad, der de ligger som en fargeklatt nær campus og sentrum av byen. Målet om å bygge fremtidsrettet og ha studentenes behov i fokus fra start til slutt i byggeprosessen er innfridd. Nå håper vi studentene opplever at studentboligene gir dem et trygt og godt bomiljø, slik at de kan ha en fin studietid.

Ved Remmen studentboliger er det brukt en kombinasjon av grønne plater fra Steni, som sammen med bæredyktig malmfuru understreker at prosjektet tar hensyn til naturområdene rundt bygningene.

Ved Bjølstad skaper de oransje Steni-platene debatt og engasjement. Arkitekten ønsket noe i retning av okerfargen Daffodil yellow, og STENI endte med å produsere en farge med NCS kode S1080-Y30R i 50/50 Half matt og High gloss.

– Vi jobbet lenge med å få den helt riktige fargen og glansen, det var mye prøving og feiling før vi landet på endelig løsning, sier Krange Thorsen.

– Resultatet er blitt veldig bra. Området rundt Bjølstad skal videreutvikles med høye bygninger, og dermed dempes uttrykket i studentboligene. Samtidig har beboerne fått et godt og levende uteområde i kjernen av bygget, skjermet for trafikk og støy.

Teknisk tegning av fasaden.

Miljøhensyn, stramme vedlikeholdsbudsjett og mange beboere på relativt korte opphold har vært med på å forme de nye studentboligene i Fredrikstad og Halden. Godt materialvalg og inspirerende uttrykk skal verne om bokvaliteten for nåværende og kommende studenter.

Lave vedlikeholdskostnader har vært førende. Derfor er fasaden ved Remmen studentboliger kledd i en kombinasjon av Steni-plater og massivtre innsatt med jernvitrol.

Nysgjerrig på hvordan byggeprosessen på Bjølstad har vært?
Sjekk Ove Skår Entreprenør og eiendomsutvikling sin nettside!