Stopp for rødt!

Ferrari-røde landemerker holder bilistene på rett vei. Langs E6 ved Mjøsa har markante bygninger kledd i Steni som mål å redusere ulykkesstatistikken.

– Erfaringer fra den amerikanske prærien og danske landeveier viser at sjåfører holder seg våkne hvis de får et visuelt ”kick” hvert tredje minutt. Langs E6 ved Mjøsa har vi hatt som mål å vekke bilistene med overraskende bygninger og konstruksjoner, forklarer Morten Løvseth, arkitekt MNAL i Løvseth + Partner.

Du kjører ikke upåvirket forbi ”Tyttebærene” ved Strandlykkja på E6. Toalettbygningen ligner ikke noe vi er vant til å se langs norske landeveier, og det skaper selvfølgelig engasjement. Som forventet og ønsket.

Morten Løvseth har vært delaktig i flere av de visuelle punktene langs riksveien, som to knallrøde rasteplassbygg på Andelva og Kolomoen bru, der tradisjonelle byggeteknikker nærmest vrenges i ny trekantstruktur.

Ekstrem konstruksjon

– Toalettene på Strandlykkja understreker denne trekantstrukturen til det ytterste, sier Morten Løvseth.

Vi skapte en geometri som understrekes av Ferrari-rød farge og glans i Steni's fasadeplater.​ Morten Løvseth, arkitekt MNAL Løvseth + Partner​

Også innvendig er toalettene kledd med Steni-plater, for enkelt vedlikehold av rom som raskt kan bli tilgriset. Det skal være en god oppvekker å ta en stopp på rasteplassen ved Strandlykkja, en liten pause fra en lang E6-strekning, kjent som Tiomila.

Vil vekke

– Hensikten med å legge vekt på design og arkitektur på rasteplassen er å få trafikantene til å stoppe og hvile. Dette handler om trafikksikkerhet, noe som er særlig viktig for denne strekningen der vi har hatt mange alvorlige ulykker som skyldes sjåfører som har sovnet, sier Taale Stensbye, prosjektleder for utbyggingen ved Statens Vegvesen.

Så ta oppfordringen fra Vegvesenet – stopp for rødt neste gang du passerer Mjøsa på E6.

– Vi håper vi har lykkes i å lage en rasteplass verdt et besøk!​ Taale Stensbye, prosjektleder Statens vegvesen​

Sett på maken? Rasteplassen er et eksempel på hvordan Statens Vegvesen bruker arkitektur og design for å øke trafikksikkerhet.

FAKTA

  • Langs E6 syd og øst for Mjøsa finner du de røde stoppene på begge sider av veien ved Andelva og Strandlykkja.