Unik tunnel-kunst med Steni Vision

Hvordan gjøre en hundre meter lang sykkeltunnel til en kunstopplevelse? Det har de klart i Leiden i Nederland, med et helt spesielt fotoprint på fasadeplatene Steni Vision.

– Vi er stolte av å være med på et så spennende prosjekt. Fasadeplatene Steni Vision er ideelle for avansert fotoprint, og overflaten holder seg like fin år etter år. Den nye tunnelen er blitt en attraksjon for folk som er ute og sykler, sier Jan Terje Nielsen, Chief Communication og Brand Officer hos Steni.

På grunn av utvidelsen av A4 ved den nederlandske byen Leiden, ble det for noen år siden bygget en 100 meter sykkeltunnel under motorveien. I fjor fikk arkitektene Ernst van Rijn og Stephan Nierop fra arkitektfirmaet wUrck oppdraget: Gjør tunnelen til en visuell opplevelse for de som sykler der. 

Se videoen for å bli med gjennom den lange sykkeltunnelen og se hele panoramabildet.

Fotopanorama

– For å binde den lange tunnelen sammen, valgte vi å lage et enormt fotopanorama. Vi ville bringe det typiske nederlandske landskapet inn i tunnelen. Himmel over grønne jorder, diker, kyr, hus og kirkespir. Vi ville skape en opplevelse av å sykle gjennom et landskap, forteller Stephan Nierop.

Store lyskupler i taket er med på å forsterke det visuelle uttrykket, samtidig som de gjør tunnelen tryggere for de som ferdes der.

Kunsten i tunnelen består av et enormt fotopanorama trykket på Steni Vision-plater.

Teknisk utfordring for fotografen

Men hvordan fotografere et så langt og kontinuerlig panoramabilde i høy oppløsning? Fotograf Tjeerd Vonk fikk utfordringen.

– Jeg startet med å fotografere en rekke tester fra ulike steder fra landskapet i området. Da stedet først var bestemt, gjaldt det å sørge for de rette værforholdene. Jeg måtte unngå varmedisen som ligger over jordene om sommeren, så jeg måtte ta bildene veldig tidlig om morgenen. I en lang periode ringte vekkerklokken min klokken 5, forteller Tjeerd Vonk.

Flott natur ble fanget på kamera for å pynte opp i sykkeltunnelen.

Print på steinkomposittplater

I det endelige og utvalgte panoramaet ble 50 bilder satt sammen, alle tatt på samme tid. Så ble bildene gjengitt på de steinkomposittplatene til Steni og montert sammen i tunnelen.

I januar i år ble kunstverket ferdigstilt og tunnelen gjenåpnet. Og sluttresultatet ble mottatt med stor entusiasme fra folk i området og brukere av tunnelen!

På dette prosjektet har vår pålitelige partner M2uur vært hovedentreprenør. De var ansvarlige for design, utvikling av produksjonsfiler og installasjon.

Steni Vision-plater med fototrykk ble montert gjennom den lange tunnelen.