Olivin – et av Norges mest spennende mineraler

Stenis uavbrutte jakt på nye materialer har gitt resultater. Og nå kommer en ny overflate som er laget av et av Norges mest spennende mineraler, nemlig Olivin.

Stenis fasadeplate «Scandinavian Forest» er laget med en overflate av olivin, utvunnet på Sunnmøre.

Det grønne steinmaterialet har i en årrekke vært blant Norges viktigste industrimaterialer. Olivin er ikke bare et vakkert mineral som er mye brukt i smykker, men er også kjent for sine CO2-bindende egenskaper.

– Olivin er ikke bare et spennende materiale, det er også estetisk pent å se på med sine skimrende grønngrå nyanser. Olivin på vår fasadeplate er stabilt og tar ikke opp CO2,men vi håper at vi kan gi et bidrag til videre forskning på dette spennende mineralet ved å spre entusiasme og rette oppmerksomhet rundt mulighetene Olivin har, sier kommunikasjonssjef i Steni, Jan Terje Nielsen.

Scandinavian Forest, fasadeplaten med olivin, gjør seg godt i kombinasjon med andre materialer, også flere typer Steni Nature fasadeplater.

Vil spre entusiasme for videre forskning

Vi ønsker å slå et slag for en bergart som på forskningsstadiet viser lovende takter for CO2-fangst. Knust eller oppmalt kan den i strandsoner der den blir utsatt for vann, luft og mekanisk bevegelse ta opp opptil 1,25 kg CO2 per kilo stein.

Oppmalt olivinstein har også en unik evne til å suge til seg miljøgifter fra blant annet bly, nikkel og andre tungmetaller. Bergarten spilte en stor rolle da Forsvarsbygg skulle rense et 165 kvadratmeter stort skytefelt og tilbakeføre det til naturen.

 

Knust eller oppmalt kan den i strandsoner der den blir utsatt for vann, luft og mekanisk bevegelse ta opp CO2.

Del av en større kolleksjon

I tillegg til Scandinavian Forest med overflate av knust olivin har Steni nå lansert flere varianter av fasadeplaten Steni Nature. Blant platene finner du overflater av resirkulert glass og elvesten formet av istiden, hentet fra havdypene i Skagerak.

– Dette er en stor og viktig videreføring av en fasadeplate som allerede har gjort seg bemerket blant fasadeprodukter i mer enn 50 år. Samtidig er det også på tide med denne oppgraderingen, som nå gir arkitekter og byggherrer langt større spillerom hva gjelder valg av naturlige og bærekraftige fasadeplater, sier Nielsen.

Den nye kolleksjonen er utviklet i samarbeid med en rekke anerkjente arkitekter, for å sikre at alle interesser er ivaretatt under prosessen.

Ny plate – samme egenskaper

Til tross for nye og moderne overflater kan merkevaresjefen forsikre at platene fortsatt innehar de samme egenskapene som Stenis fasadeplater etter hvert har blitt så godt kjent for.

– Platene i den nye kolleksjonen innehar akkurat de samme egenskapene som våre øvrige fasadeplater. De er robuste, slagfaste og har selvfølgelig 60 års funksjonsgaranti, sier Nielsen.

Stenis fasadeplate «Scandinavian forest» har en overflate av den grønne bergarten olivin.

FAKTA

Steni Nature Scandinavian Forest

  • Overflate av olivin
  • Har en skimrende grønngrå farge
  • Mineralet er utvunnet på Sunnmøre

Vil du vite mer om olivin og mineralets påvirkning på miljøet? Ta en titt på disse sakene: