Resirkulert glass blir lekre fasadeplater

Steni har i en årrekke laget naturlige og miljøvennlige fasadeplater med overflater av knust stein. Det tas nå ett steg videre, når tonnevis av gammelt glass resirkuleres og gjenbrukes for å lage lekre fasadeplater med elegant og naturlig spill.

De siste årene har det blitt jobbet mye med resirkulert gIass i Stenis testlaboratorie. Bortimot hundre overflateeksempler i ulike farger, mikser og grovhetsgrader er laget og testet, og nå er den langtekkelige og nøysomme prosessen omsider ved veis ende.

– Endelig er vi der! Fasadeplater med overflater av resirkulert og tromlet glass er en drøm vi i Steni har hatt lenge, sier kommunikasjonssjef i Steni, Jan Terje Nielsen.

Nærbilde av fasadeplate med glass som gir en flott lysrefleksjon.

I forbindelse med lanseringen av en helt ny kolleksjon av fasadeplaten Steni Nature, blir nemlig fasadeplaten med resirkulert glass som overflate lansert. Dette kommer etter årevis med hardt arbeid, der en rekke anerkjente arkitekter har vært involvert, for å sikre optimalt resultat.

I den nye kolleksjonen finner du også overflater av elvestein og et av Norges mest spennende mineraler, nemlig olivin.

 

Lekkert spill i fasaden

Ved første øyekast ser den nye fasadeplaten av resirkulert glass ut til å stamme fra en nøye programmert kjemisk prosess, med et dertil lekkert design. Ved en nærmere titt kan du derimot se tusenvis av små naturlige glassbiter i overflaten, som sammen danner et fascinerende uttrykk.

Glasset skaper et helt unikt utrykk der omgivelser, lysforhold og bærekraft virkelig reflekteres i fasaden. Det blir et spill og en dynamikk i fasaden du ikke finner noe annet sted.​ Jan Terje Nielsen, kommunikasjonssjef i Steni​

Miljøvennlig gjenbruk

Blant Stenis viktigste grunnpilarer, som har stått støtt helt siden oppstarten i 1965, finner du et urokkelig mål om å produsere så miljøvennlige fasadeplater som over hodet mulig. Som en følge av dette har Stenis fasadeplater alltid bestått av naturlige overflater, som nå får selskap av et nytt resirkulert og naturlig materiale.

– Glass er riktignok et bearbeidet materiale, men glass kommer opprinnelig fra smeltet sand. Glasset vi bruker er gjenbruk fra gamle flasker, vindusruter og lignende, så skaper vi fasader der det skinner tydelig gjennom at ombrukte materialer kan gi et fantastisk uttrykk, sier Nielsen.

Tilpassede plater av Steni Nature Glass klargjøres til montering.

Glasset vi bruker er gjenbruk fra gamle flasker, vindusruter og lignende, så skaper vi fasader der det skinner tydelig gjennom at ombrukte materialer kan gi et fantastisk uttrykk.​ Jan Terje Nielsen, kommunikasjonssjef i Steni​

 

I januar 2020 sendte Steni ut sin nyeste Environmental Product Declaration (EPD), som nok en gang viste at STENI legger lista høyt når det gjelder miljø og bærekraft. Det kan vi være trygge på at også gjelder de nye produktene, ifølge kommunikasjonssjefen.

Steni Nature Glass monteres på et høyhus – en stor boligblokk i Statenjacht, Nederland.

Glatt og fint

Med en overflate av resirkulert glass er det lett å tenke at du får en fasade med skarpe kanter.

– Takket være en avansert tromlingsprosess blir skarpe kanter avrundet samtidig som overflaten skaper glitrende refleksjoner, sier Nielsen.

Og skulle du være i tvil; disse fasadeplatene har akkurat samme kvaliteten som de øvrige fasadeplatene fra Steni.

– Slagfasthet, robusthet og 60 års funksjonsgaranti gjelder selvsagt her også. Det har blitt en selvfølge med fasadeplater fra Steni nå, sier Nielsen.

FAKTA

Steni Nature Glass

  • Miljøvennlige fasadeplater med overflater av 100 % resirkulert og tromlet glass
  • Skaper et lekkert uttrykk med spill i fasaden
  • Finjustert og behandlet for en glatt overflate
  • Samme kvalitet som øvrige fasadeplater fra Steni: slagfast og robust med 60 års funksjonsgaranti.