Grønt bygg med rød fasade

I oktober 2016 åpnet PAC i Örebro sitt nye ”grønne” hovedkvarter og logistikksenter som er et blikkfang med sin røde Steni-fasade.

Forpakningsprodusenten PAC doblet lagerkapasiteten og effektiviserte transportkjeden ut til kunde da de flyttet sine 60 ansatte og en omsetning på mer enn 330 millioner kroner inn til Berglunda sørvest for Örebro sentrum. Blant de besøkende i industriområdet vekker det 20 000 m2 store bygget kledd i røde Steni Colour fasadeplater utvilsomt oppsikt.

Fargestabile

Vi valgte STENI først og fremst fordi materialene er fargestabile. I tillegg er de solide og sprekker ikke så lett under montering eller i bruk. Samtidig fikk vi god støtte fra STENIs Göteborg-kontor under utviklingsfasen, sier Mikael Johansson i ARKIBAD AB som tegnet bygget og sto for utarbeidelse av anbudsdokumentene.

Vi valgte Steni først og fremst fordi materialene er fargestabile.​ Arkitekt Mikael Johansson, ARKIBAD AB​

FAKTA

  • PAC ligger i Örebro, Sverige
  • Arkitekt: Ellsinger Projektledning
  • Byggherre: Västerstaden
  • Entreprenør: NCC
  • Ferdig i 2016
Tett samarbeid

På bygget i Örebro er det montert kvadratiske plater i diagonalmønster og med ulike glansgrader.

For det var ikke en hvilken som helst måte Johansson og kollegene hadde sett for seg å bruke platene på. De jobbet derfor tett sammen med Steni's regionsjef for Väst Göteborg; Gösta Åverling, for å finne ut hvordan visjonene kunne realiseres.

- Normalt legges rektangulære skiver, liggende eller stående. Her endte vi med kvadratiske skiver i diagonalmønster.  Vi har aldri tidligere gjort et lignende prosjekt i STENI, så det var mange runder og mange hensyn å ta. Ikke minst jobbet vi mye med hvordan vi kunne bruke ulike grader av glans for å gi fasaden liv, sier Åverling.

Spennende glans

Fasaden ble ekstra viktig fordi bygget ligger i et område med mye åpen mark . Løsningen ble en glansblanding i tre grader fra høyglans og ned til matt.

- Når sola skinner faller lyset over fasaden i levende vinkler, sier Åverling.

Når sola skinner faller lyset over fasaden i levende vinkler.

Bruker 25 prosent mindre energi

Det nye PAC-bygget fyller kriteriene for Green Building som innebærer at det bruker minst 25 prosent mindre energi enn kravene til nybygg, og  henter også ut miljøgevinster fra nye energieffektive truckladere og avfallssystemer.

- En viktig grunn til å at bestiller og arkitekt ønsket å bruke Steni er livsløpskvaliteten og garantien på 60 år. Platene tåler harde slag og har et herdet uttrykk som gjør at de ikke suger til seg fukt, men lett kan vaskes rene, sier Gösta Åverling.

Fasadeplater fra Steni har en garanti på 60 år.