Re:Colour – En helt ny fargekolleksjon

Med respekt for fortiden og ambisjoner for fremtiden presenterer vi en helt ny fargekolleksjon, utviklet i samarbeid med Skandinavias ledende ekspert på farger og arkitektur. Fargene gjør det lettere å ivareta stedsidentitet og riktig fargebruk i byområder.

Ta tilbake fargene i arkitekturen

Den nye kolleksjonen av Steni Colour består av hele 80 kulører. 60 av dem utgjør basefargene, men i fargekartet finner du også 10 aksentfarger og 10 i gråskala. I tillegg får du Steni Colour-platene med ulike glansgrader. Så her er det absolutt mulig å leke med farger.

Prøv Steni Colour fargevelger – et digitalt verktøy hvor du kan teste farger for å finne den perfekte sammensetningen til ditt prosjekt.

Det nye fargekartet vektlegger kulturhistorie og er basert på kombinasjoner fra barokken til modernismen. Med utgangspunkt i historiske farger i urbane områder presenterer vi her et utvalg av fargetoner og nyanser valgt for å inspirere til kreativt uttrykk. Fargene er ikke trendy, eller laget for å holde tritt med moten. Disse fargene er tidløse, ærlige og fulle av mening.

Gå til fargegalleriet for å se alle fargene.

Kine Angelo, Førsteamanuensis ved NTNU, Institutt for arkitektur og teknologi har jobbet med farger i over 12 år. Hun har vært med på laget for utviklingen av den nye fargekolleksjonen:

– Et vanlig problem med produkter på markedet i dag, er at fargene som er tilgjengelig ofte er for fargesterke eller for fargesvake. Ofte jobber jeg med å skrelle vekk disse, men i dette prosjektet har det vært godt å jobbe ut et nytt fargekart utfra reelle behov. Det er veldig deilig å kunne gi ut et kart hvor jeg kan si «her er det trygge valg».

Også Stenis kommunikasjonssjef Jan Terje Nielsen er fornøyd med det nye fargekartet, som høster gode ord fra bransjen:

Vi har hatt et fantastisk samarbeid med NTNU og Kine Angelo i utviklingen av kolleksjonen. Vårt mål har vært å få frem farger som er anvendelige ut fra arkitektenes behov og lokale fargeveiledningsguider både i Skandinavia, men også internasjonalt. Tilbakemeldingene vi har fått fra arkitekter som har sett på kolleksjonen har vært overstrømmende positive, så ingen tvil om at Kine og NTNU vet hva de holder på med.

Vi har tatt en prat med Kine Angelo om farger i arkitektur og satt sammen et videokurs på fem episoder. Her kan du se alle episodene samlet:

 

 

Vi påvirkes av fargene rundt oss

Helt siden starten har farger hjulpet oss med orientering og forståelse av omgivelsene våre. Blir det for mye blir vi overstimulert, men vi kan også bli understimulert ved for liten variasjon i fargene vi omgir oss med.

– Nå til dags er vi gjerne mer i by, eller mer urbane strøk, så farger i arkitektur skal noen ganger erstatte det vi får fra naturen. Da må vi tenke på at den variasjonen vi får i naturen skal vi også ha på bygningene vi omgir oss med, sier fargeeksperten Kine Angelo.

Nå til dags er vi gjerne mer i by, eller mer urbane strøk, så farger i arkitektur skal noen ganger erstatte det vi får fra naturen. Da må vi tenke på at den variasjonen vi får i naturen skal vi også ha på bygningene vi omgir oss med.​ Kine Angelo, Førsteamanuensis NTNU, Institutt for arkitektur og teknologi​

Kine Angelo

 

Spesielt i urbane strøk kan i overkant mange bygg plasseres i gråskalaen, noe som ikke er helt heldig. Det er nemlig ikke tilfeldig at grått ofte assosieres med negative følelser for å beskrive natur, vær og sinn, slik som «grått og trist», «monotont», «kommunegrått». Vi trenger rett og slett farger for å få glede og energi.

Fysiologisk sett finnes det også lovverk, for eksempel universell utforming, som sier at vi må ha kontraster og lys. Hvis retningslinjene ikke følges nedgraderes evnen til å se og orientere seg godt. I tillegg «lures» hjernen til å tro at vi har lite lys, selv om det skulle være midt på dagen, og vi føler oss dårligere både fysisk og psykisk.

 

 

Utviklet for stedsidentitet og riktig fargebruk i byområder

Farge er tett knyttet opp mot stedsidentitet gjennom historie og materialer, som igjen skaper en stemning. For eksempel kan man kjenne igjen Roma gjennom varme, rødlige fargetoner, og Paris med sin sarte, monotone palett. I Norge har vi tradisjonelt hatt tilgang på andre materialer og gjerne sterkere farger.

Før fikk vi pigmentene fra jorda, mineraler og naturen gjennom det som var tilgjengelige av materialer. Mens dagens teknologi gjør at vi kan fremstille uendelig med fargetoner og kulører.

– Nå som vi ikke er like begrenset, kan det være lurt med noen kjøreregler. Vi bør spille på de eksisterende fargene for å bevare identiteten fra sted til sted. Prøv å vær en god nabo når du skal velge farge, sier Kine Angelo.

Er du usikker på hvordan du best skal kombinere de ulike fargene? Ta en titt på Kine Angelos veiledning for fargesetting av fasade.

 

Gjensidig læring

Utviklingen av fargekartet har skjedd gjennom et tett og godt samarbeid mellom Kine Angelo og Steni, den ultimate kombinasjonen av fargelære og teknisk fagkunnskap om fasadeplater. En morsom og lærerik prosess, synes Kine Angelo:

– Det har vært masse humor, men også veldig åpenhet i forhold til at vi kan forskjellige ting, vi er gode på hvert vårt lille fagfelt, så kommer vi sammen og lager noe felles.

Jan Terje Nielsen og Kine Angelo har jobbet godt sammen om det nye fargekartet.

Gjennom det gode samarbeidet har man sikret at den nye kolleksjonen med Steni Colour ivaretar Stenis ufravikelig krav om kvalitet og holdbarhet, samtidig som man har kommet frem til et sett med gode farger for å løfte arkitektur og omgivelser.

– Jeg har opplevd Steni som veldig åpne, og at de har lyttet til min erfaring og kompetanse. Også har jeg fått læring tilbake gjennom et innblikk i produksjonen, der man forstår hvilke begrensninger den setter og hensyn som må tas, forklarer Angelo.

Det har vært masse humor, men også veldig åpenhet i forhold til at vi kan forskjellige ting, vi er gode på hvert vårt lille fagfelt, så kommer vi sammen og lager noe felles.​ Kine Angelo, Førsteamanuensis NTNU​

FAKTA

Kvalitet og kreativitet

For å oppnå den optimale kombinasjonen av fargeutvalg og kvalitet på fasadeplatene er dette elementer som er tatt hensyn til ved utviklingen av det nye fargekartet:

  • Hvilke pigmenter har vi tilgjengelig?
  • Hvilke glansgrader har vi? Det kan påvirke fargen mye.
  • Falming: Den skal tåle å stå i lang tid.
  • Bærekraft: Det må være et holdbart produkt.
  • Andre bygningselementer, som beslag.
  • Skal passe sammen med annen arkitektur, i både tradisjonelle og moderne farger.